Wanneer u uw werknemers een auto van de zaak geeft, enkel voor zakelijke ritten, zonder dat u de bijtellingsregeling hanteert, bent u als werkgever verplicht om inzicht te houden op de rittenregistratie van uw werknemers. Een werknemer mag dan niet meer dan 500 kilometer privé rijden, per kalenderjaar. Wanneer dit wel gebeurt of er is geen sluitende rittenregistratie, kunt u niet de verantwoordelijkheid alleen bij de werknemer leggen. Als werkgever heeft u de plicht om toezicht te houden op de rittenregistratie. Dit kunt u doen doormiddel van het controleren van de agenda van de werknemer, nota’s van het onderhoud of boetes die bij de werknemer binnenkomen. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon automatisch, door middel van een automatisch ritregistratiesysteem!
Nu vraagt u zich misschien af hoe de Belastingdienst dit kan controleren?
Op dit moment beschikt de Belastingdienst over mobiele controle apparatuur die bijvoorbeeld geplaatst worden bij druk bezochte locaties, zoals woonboulevards, pretparken, grensovergangen en winkelcentra. Wanneer u hier langs rijdt wordt uw kenteken gescand om te zien of het om een auto van de zaak gaat. Wanneer er een belletje gaat rinkelen bij de Belastingdienst kan het zo zijn dat zij om uw rittenadministratie vragen. Als de rit niet geregistreerd staat volgt een naheffing. Dit geldt ook voor verkeersboetes en de parkeergegevens. Staat de rit niet geregistreerd dan loopt u het risico een fikse boete te incasseren.
Wanneer uw werknemer uit dienst gaat ligt de gehele verantwoordelijkheid van de rittenregistratie van de periode dat de werknemer in dienst was bij de werkgever. De werknemer kan later hier niet meer op vervolgd worden. Een extra reden dus om de rittenregistratie van uw werknemers goed in de gaten te houden!
Als uw werknemer toch privé rijdt met de auto van de zaak, dan volgt er een naheffing loonbelasting en premies volksverzekeringen. Er is echter sinds 2013 ook een werkgeversbijdrage ZVW en premies werknemersverzekeringen. Deze laatste twee toeslagen moeten dan betaald worden door de werkgever. Dit kan gebeuren wanneer de belastingdienst de rittenregistratie afkeurt of als er niet gedurende het kalenderjaar een verklaring geen privégebruik word ingetrokken.
Dus wanneer de werkgever te weinig inzicht heeft gehouden in de rittenregistratie van de werknemer, kan de naheffingsaanslag ook worden opgelegd richting de werkgever. Zorg er dus altijd voor dat de rittenadministratie en het toezicht hierop goed op de rit is!
Gelukkig is er goed nieuws voor de werkgevers, deze gegevens kunnen ook automatisch opgeslagen worden. Hiervoor zijn er automatisch ritregistratie systemen die ingebouwd worden in de auto. Hier worden dan automatisch alle ritten op geregistreerd en u kunt op ieder gewenst tijdstip de ritten opvragen. Hiermee ontloopt u de naheffing maar bent u ook ingedekt voor de belastingdienst. Kijk voor meer informatie over automatische ritregistratiesystemen op www.gtmweb.nl!